Binalarda Enerji Kimlik Belgesi aranacak

Türkiye’deki tüm binaların 8 ay içerisinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda alım, satım ve kiraya verme işlemleri yapılamayacak.

Türkiye’deki tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması gerekiyor. EKB’si olmayan binalarda alım, satım ve kiraya verme işlemleri yapılamayacak. Belge almak için son tarih 1 Ocak 2020 olarak belirlendi. Milyarlarca dolar ödeyerek, kullandığı enerjinin yüzde 70’ini ithal eden Türkiye’de toplam tüketilen enerjinin yüzde 40’a yakını binalarda kullanılıyor. Bu nedenle binalarda ısı yalıtımı çok önemli. Şu anda Türkiye’de neredeyse 16 milyon konutta ısı yalıtımı bulunmuyor. Enerjinin verimli kullanılması için binaların ısı yalıtımı yaptırması zorunlu olacak.

Enerji Kimlik Belgesi son tarih 1 Ocak

Bu kapsamda çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre Türkiye’deki tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi (EK*B) alması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Enerji Kimlik Belgesi son tarih 1 Ocak olarak belirlenirken, 1 Ocak 2020’ye kadar bu belge alınmazsa binalarda alım, satım ve kiraya verme işlemleri yapılamayacak. Bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi’nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verecek. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni binalar kanunen iskan ruhsatı alamıyor. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yok. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinin sorumluluğunda. 2011’den sonra yapı ruhsatı alan A yeni binalarda ise yapı kullanım izin belgesi aşamasında Enerji Kimlik Belgesi uzmanı olan proje müelliflerince düzenlenerek ilgili belediyesine veriliyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ Kayseri İncesu alt gelir grubu proje başvuruları başladı
    Sonraki yazıEmlak Bank üretimi arttırmayı hedefliyor
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın