Beykoz Tokatköy Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi hakkında kanaat önderleri düşüncelerini paylaştı. Meclis üyesi Nevzat Oral, Beykoz’un gelişmesi açısından Tokatköy kentsel dönüşüm projesinin bir şans olduğunu söyledi.
Beykoz’da halkın çoğunluğundan onay alan Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesine yönelik kamuoyunda bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve mahalle sakinlerinin akıllarındaki soru işaretlerini silmek için yetkili birimlerden gelen cevaplar okuyuculara aktarılmıştı.
Gündemdeki yerini hala koruyan Tokatköy Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi hakkında kanaat önderleri düşüncelerini paylaştı.
Bölgedeki tanınmış isimlerden önceki dönem Meclis Üyesi Nevzat Oral, Tokatköy’de yapılacak olan projeyi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) Türkiye standartlarında yaptığı projeler ile kıyaslanması durumunda ilçe için büyük bir nimet olduğunu ifade etti.
Halkın aklındaki birtakım soru işaretlerinin çözülemediğini söyleyen Oral, “Aslında Beykoz için çok büyük bir şans. Vatandaş inşaatlar bittikten sonra ödemeye başlayacak. Ödemeyi yapamayacak olan vatandaşlar içinde taksitlendirme çıkacak. Onları da ödemeyenlere TOKİ devir hakkı veriyor. Bu anlamda bir avantaj var. Rayiç fiyattan satacak ve istediği, kendisine uygun bir yerden evde alma imkânı sağlayacak. Şuanda vatandaşlarımıza gereksiz bir korku verildi. Konu iyi anlatıldığında vatandaşımız kendini daha rahat hissetmiş olacaktır.” İfadelerini kullandı.
Projenin gidişatında hukuki bir problem olmadığı için, inşaatın hızlı bir şekilde başlanıp bitirileceğini söyleyen Oral, “Bu parsel Beykoz Belediyesi’nin. Beykoz Belediyesi diğer parseller gibi burayı satmış olsa, hak sahiplerinden tapu bedeli alacak. Yapılmazsa, vatandaş sonuçlarını göremeyecek fakat ondan sonraki kuşak çok ciddi sıkıntılarda kalacak. Depremde o bölgede üç tane ev yıkılsın, devlet aldığı kararı rağmen yerine getirir. Çünkü insan canı her şeyin üstündedir.” şeklinde konuştu.
Bölgenin sevilen isimlerinden Eren Vural, İstanbul’da birçok ilçede TOKİ projesinin bulunduğunu fakat Beykoz’da bulunan ilgili proje olmadığını bildirdi.
Vural, “Beykoz’un içinde bulunduğu yasal problemler nedeniyle devlet eli olmadan dönüşüm yapılması münferit olarak ya da özel sektör marifetiyle çok zordur. Yerinde kentsel dönüşüm projesi geleceğe güvenle bakabilmek için önemlidir. Marmara depreminde can ve mal kayıplarımız olması muhtemeldir. Tüm sebeplerden dolayı bu ve benzeri projeler istişareler yapılarak mutlaka hayata geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.
“Projeye bir şekilde başlanırsa diğer mahallelere de örnek teşkil edebilir. Beykoz’da yapı stokunun büyük kısmının eski ve fenni şartlara uygun olmaması sebebiyle Beykoz’da mutlaka yenilenme yapılmalı ve bu ve benzeri projeler başarıya ulaşmalıdır.” diyen Eren Vural konuşmasına şu şekilde devam etti:
“”Bazı teknik eksikliklerin olması muhtemeldir. Fakat proje alanı ve çevresi, Beykoz’un genel mülkiyet problemlerini barındırdığından diğer mahallelerdeki uygulamalar için tecrübe kazanılmasına ve daha uygun çözümler bulunmasını fırsat sağlayabilir.”
Tokatköy’ün Beykoz’un büyük mahallerinden bir tanesi olduğunu belirten Vural, “Esasında bir iletişim problemi var. Vatandaşla sağlıklı diyalog kurulması lazımdı. O tebligatın bu kadar kısa bir süreye sıkıştırılmış olması doğru bir şey değil. İnsanlara istişare edilip nefes alacak bir süre tanınması lazım.” dedi.
Eren Vural, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Projenin durdurulması ne mahalle sakinlerine ne de orada oturanlara ne de Beykoz’a fayda sağlayacaktır. Aksine, durdurulması ya da tamamen iptal edilmesi daha üst gelir grubu, Beykozlu olmayanların önünü açacaktır. Beykoz’da zaten imar alanlarında oturum oranları belli. Konutlarda 0.15, ticarilerde 0.25. Projenin bir şekilde yürüyememesi durumunda insanların tapularını aldığında ‘Bir ev yapıyorum’ diyebilmek için 18. madde kesintisinden sonra herkesin elinde olması gereken arsa en az 300 metrekare civarındadır. O yüzden projenin durmuş olması başka bir kaosu getirecektir.”
Beykoz’da imar ve mülkiyet konularına ilişkin düşüncelerinin her platformda söyleyen Sedat Kuvel, Tokatköy’de projenin uygulanması gerektiğini söyleyerek, “Yıllardır Beykoz’da imar ve toplu konut olarak yapılan hiçbir yerimiz yok. Beykoz’a değer katmak istiyorsak toplu konuta yönelmemiz lazım. Beykoz’da ilk olacak. 18 ay gibi kısa bir sürede teslim etmeyi taahhüt ediyorlar. Yıllardır gecekondularda yaşayan bir toplumun insan gibi yaşama hakkı var. Biz geleceğimize iyi şeyler bırakacağız. İlerleyen zamanlarda o daireler Beykoz’a değer katacak.” İfadelerini kullandı.
Beykoz’un senelerdir imar ve mülkiyet hususunda geride kaldığını vurgulayarak projelerin devam etmesini isteyen Sedat Kuvel, “39 ilçede en geri kalmış olan Beykoz, bu projelerle gelişecek. Bugünkü Acalar’ı ve Beykoz Konakları’nı düşünün.
Oradaki evlerin ne kadar değerli olduğunu, otopark sorunun olmadığını ve içerisinde alışveriş yapılacak alanların olmasını, çocukların okula giderken bir sıkıntı yaşamadığını düşünün. Beykoz için bir fırsat.” dedi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.