Başbakan sanatçılarla buluştu

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen yemekte sanatçılarla bir araya geldi. Başbakan Yıldırım, programda konuşma yaptı.
Başbakan sanatçılarla buluştu. Yıldırım, Dolmabahçe’deki buluşmada “Ecdattan bize miras kalan eserlerin ihya edilmesi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz. Bugüne kadar Türkiye ve Osmanlı coğrafyasında kültürel mirasımız olan 5 bin eserin onarımını gerçekleştirdik” dedi. 
 

Başbakan sanatçılarla buluştu. Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde sanatçılarla bir araya geldiği toplantıda, sanatçıların, bu milletin kalbine dokunan, hafızasında yer eden eserlerle toplumsal bilincin oluşmasında çok büyük katkıları olduğunu dile getirdi.

İnsanların, geçmişe dönüp baktıklarında her dönemi en çok sanatçıların eserleriyle hatırladığını ifade eden Yıldırım, “Bu salona baktığım zaman, çocukluk ve gençlik yıllarımda hafızamda yer etmiş sanatçıların sayısı artık azınlığa düşmüş. Bunları da görünce yaşlandığımızı artık gizleyemiyoruz. Bir yandan torunlar, bir yandan bizim kuşak sanatçılar, bizim de artık son kerteye geldiğimiz gösteriyor.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen yemekte sanatçılarla bir araya geldi. Yemeğe sanatçılar Alpay (solda), Cengiz Kurtoğlu (sol 2), Yavuz Bingöl (sağ 2) ve Mustafa Keser (sağda) de katıldı.

Tarihin daha çok zaferlerle, savaşlarla, anlaşmalarla, ihtilallerle anıldığını ama bir de gündelik hayatın, duyguların, düşüncelerin tarihi olduğunu belirten Yıldırım, o tarihin de şarkılarla, türkülerle, sinema filmleriyle, edebiyatla, resimle, güzel sanatlarla, geleneksel değerlerle yaşadığını söyledi.

O tarihi de sanatçıların yazdığını dile getiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsana dair duyguları, düşünceleri, yaşadıklarımızdan kalan izleri sizler eserlerinizle adeta zamana nakşediyorsunuz. Bu, hepimiz için böyle. Bu toplumun bir parçası olan her insanımız için böyle. Bunun en güzel örneklerinden biri de cuma günü kaybettiğimiz değerli sanatçımız Halit Akçatepe’dir. Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, ailesine başsağlığı diliyorum. Bugün aramızda olmayan bütün değerli sanatçılarımızı rahmetle yad ediyorum. Geçmişi şöyle bir düşündüğümüzde bu sanatçılarımızın eserleriyle, bize unutulmaz hatıralar bıraktığını görürüz. Rahmetli Haliç Akçatepe ve çeşitli zamanlarda aramızdan ayrılan diğer sanatçılarımız hafızamızda, kalbimizde şüphesiz yaşamaya devam edecek. Onlar, baki kalan bu gök kubbede kendi hoş sedalarını bırakarak ebediyete göç ettiler. Ömrü boyunca hiç karşılaşmadığı insanların gönüllerinde unutulmaz hatıra bırakmak, bir insan için en büyük mutluluktur. Sizler, millet için toplum için ülkemiz için çok değerlisiniz. Bu ülkenin Başbakanlık sorumluluğunu yüklenmiş bir kardeşiniz olarak burada bu gerçeği bahsetmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bugün sizlerle bir arada olmaktan, aynı mekanı, aynı iklimi paylaşmaktan da büyük şeref duyuyorum.”

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen yemekte sanatçılarla bir araya geldi. Başbakan Yıldırım (ortada) torunu Ahsen Yıldırım ile katıldığı etkinlikte, bir süre oyuncu Tamer Yiğit (sağda) ile sohbet etti.

5 BİN ESERİN ONARIMINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Başbakan Yıldırım, 15 yıl boyunca Türkiye’nin her alanında standartlarını yükseltecek, itibarını içeride ve dışarıda artıracak birçok işe, projeye, hizmete imza attıklarını ve atmaya devam ettiklerini kaydetti. 

Türkiye’nin sahip olduğu kültürel mirası, estetik değerleri ve medeniyet birikimini koruyarak güçlenmesini, hayati derecede önemsediklerini belirten Yıldırım, “Hükümet olarak bizim kalkınma vizyonumuz hiçbir zaman ekonomiyle sınırlı olmadı. Türkiye’nin gücüne, medeniyet birikimine uygun olarak, kültür ve sanat alanındaki kalkınma da aynı derecede önemliydi. Ekonomik kalkınmasını, beşeri ve kültürel kalkınmayla bütünleştirmeyen ülkelerin gücünü devam ettirme şansları yoktur. Hükümet olarak her zaman sanat ve sanatçının yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek isterim. İktidarımız boyunca kültür ve sanat etkinliklerine ayrı bir önem verdik. Gerek yurt içi faaliyetlerde gerekse yurt dışında birçok projeyi destekledik. Ecdattan bize miras kalan eserlerin ihya edilmesi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz. Bugüne kadar Türkiye ve Osmanlı coğrafyasında kültürel mirasımız olan 5 bin eserin onarımını gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Son 7 yıl içinde, 41 farklı ülkede Yunus Emre kültür merkezleri kurduklarını ve o ülkelerde 100 bin kişinin Türkçe öğrenmesini sağladıklarını anlatan Yıldırım, “2002’de ülkemizde sadece 42 adet olan kültür merkezini de 110’a çıkardık. Müze sayısı 93’ten 220’ye çıktı. Kültürel etkinlikler yapan kuruluşlara desteğimiz sürüyor. Özel tiyatroların gelişmesine ayrı önem atfediyoruz. Bu kapsamda 2002’de sadece 59 tiyatro varken, bu sayı bugün 216’ya çıktı. 2002’de özel tiyatrolara verilen destek, sadece 850 bin lira bir yılda. Bu rakam bugün, 5 milyonu aşmış durumda. Sahne sayımız 23’ten 65’e çıktı. Aynı şekilde tiyatro, opera, bale alanlarında temsil ve seyirci sayılarında da önemli yükselişler gördük.” ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde sanatçılarla bir araya geldi. Programa, sanatçı Metin Şentürk de katıldı.

TÜRK SİNEMASINA REKOR DÜZEYDE DESTEK SAĞLANDI

Başbakan Yıldırım, Türk sinemasına Cumhuriyet tarihinde rekor düzeyde destek sağlandığına değinerek, “Verilen destekleri 15 yıl içinde tam 35 kat artırdık. 1990-2002 yılları arasında Türk sinemasına verilen destek bugünkü parayla sadece 18 milyon lirayken, 2002-2016 arasında 640 milyon destek sağladık.” dedi.

Desteklerle birlikte vizyona giren film, izleyici sayılarında da önemli artışlar olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

“Örnek vermek gerekirse 2002’de sinema izleyicimiz sadece 23 milyondu. Bugün 59 milyon. Neye rağmen? Artık sinemalar insanların ellerinde, cep telefonlarında, bilgisayarlarında, seyahatte, işte, her yerde bu filmlere, her türlü görsele ulaşmak mümkün. Buna rağmen sinema kültürünün yaşatılması için azami gayret gösteriyoruz. Aynı şekilde 2002’de vizyona giren yerli film sayısı sadece 9. Kocaman bir yılda sadece 9 yerli film çekilmiş. 2016’da bu sayı 135’e ulaşmış. Yerli film izleyici sayısı 2 milyondan 31 milyona çıkmış. Kültür Bakanlığı rakamları. İtirazınız varsa ona, memnuniyetiniz varsa bana.  

Sadece bu rakamlar bile aslında nereden nereye geldiğimizi göstermektedir. Ama ne yazık ki bazen ülkemizde faydasız tartışmalar birçok alanda yaptığımız bu çalışmaları, bu önemli gelişmeleri gölgelemeye devam ediyor. Gençdes Projesiyle, gençlerimizin kültürel sanat faaliyetlerine katılımını hedefliyoruz. Proje kapsamında 2016’da 50 milyon kaynak ayırdık, kullandık. Bu yıl da 54 milyon aynı amaç için kaynak ayırdık. Geçtiğimiz ay 3. Milli Kültür Şurası gerçekleşti. Bugün aramızda şurada bizimle beraber olan değerli isimler de var. Şurada birbirinden değerli birçok ismin bütün sanat dalları ve faaliyet alanlarıyla ilgili görüşlerini, taleplerini, tavsiyelerini aldık. Bir yol haritası belirledik. Gelecek 3 yıl içinde bu kararlar, peyderpey hayata geçecek. Aynı zamanda şurada güzel de bir söylem ortaya çıktı. Dünyanın iyiliği için Türkiye.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıErdoğan’dan kontrollü darbe iddiasına sert tepki: Gayri ahlaki bir yaklaşım
    Sonraki yazıGelir İdaresi 2 bin uzman yardımcısı alacak
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın