Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Resmî Gazete’de yayımlanan “Planlı Alanların İmar Yönetmeliği” ile ilgili bir takım değişiklikler yapıldığını duyurdu. Konut ve kira fiyatlarını düşürmek için her adımı attıklarını vurgulayan Bakan Kurum, “İstanbul’da yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis, konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek!” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut ve kira fiyatlarını düşürmek için ülke genelinde kullanılmayan ofislerin konuta dönüştürüleceğini, bu şekilde 50 bin konut kazandırılacağını açıkladı.
Bakan Kurum resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Konut-kira fiyatlarını düşürmek için her adımı atıyoruz. İstanbul’da yaklaşık 1,5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek. Yönetmeliğimiz yayımlandı. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL’DA 1.5 MİLYON, TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK 4 MİLYON METREKARE
Yapılan düzenlemeye göre, ticaret ve konut parsellerinde iskân almış veya inşa aşamasında olan ve ofis olarak kullanılan bağımsız bölümlerin, parseldeki toplam konut kullanımının yüzde 80’i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konuta dönüşebilmesine imkân sağlanacak.
Böylece sadece İstanbul’daki konut ve ticaret alanlarında bulunup satılamayan veya kiralanamayan yaklaşık 1.5 milyon metrekare, Türkiye genelinde ise yaklaşık 4 milyon metrekare ofisin, talep edilmesi halinde konuta dönüşebilmesinin yolu açılmış oldu.
TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK 50 BİN YENİ KONUT ARZI
Yönetmelik değişikliği ile konuta dönüşmeye müsait olan ofislerden yüzde 50’sinin dönüşmesi durumunda, İstanbul’da 10 bin, Türkiye genelinde ise 40 bin yeni konut arzı oluşabilecek.
Yönetmeliğe eklenen bir diğer maddeyle de sağlıklı yaşam ve hareketliliği artırabilmek adına park, piknik ve rekreasyon alanlarında spor aletleri ile koşu ve yürüyüş parkurlarının yapılabilmesine imkân sağlanmış olacak.
Yeni düzenleme ile doğalgaz hattı bulunan yeni yapılacak binalarda her bağımsız bölümün girişine kadar doğalgaz tesisatı yapılması zorunlu hale getirildi. Bu sayede, özellikle merkezi ısıtma ve sıcak su sistemi bulunan bazı yeni binalarda, doğalgaz tesisatının bina girişinde bırakılmasından dolayı mutfaklarda doğalgaz kullanamama sorunu çözülebilecek.
BÜROKRATİK SÜREÇ BASİTLEŞTİRİLECEK
Yine katı veya sıvı yakıtlı sistemlerde olan binalarda doğalgaza geçiş istenmesi halinde tadilat ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılarak bürokratik süreç basitleştirilecek ve bazı binalarda bulunan eksiklikler nedeniyle tadilat alınamaması sorunu ortadan kaldırılabilecek.
Yapılan bir başka düzenleme ile de özellikle sel, su taşkını durumlarında bodrum katlara su dolması halinde yaşanan elektrik kaçağı ile ilgili sorunların önlenmesi amacıyla yeni yapılacak binalarda DSİ veya su/kanalizasyon idarelerince tespit edilen taşkın kotunun altına trafo yapılması önlenebilecek.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.