Havaların soğuduğu ve güneşin yüzünü özleyeceğimiz günler geldi çattı. Ancak, soğuk havalarda dört duvar arasına hapsolmak zorunda değilsiniz. Bahçenizde bir bölüm ayırıp, kış bahçesi keyfi sürmek istiyorsanız, doğru dekorasyon çözümlerine de ihtiyacınız olacak.
Havaların soğumasıyla bahçede vakit geçirmek hayli zor bir hale geldi. Ancak geniş bir bahçeye sahipseniz bu alanın bir bölümünde kış bahçesi ya da limonluk denilen kapalı bölümler oluşturabilirsiniz. Bir kış bahçesine sahipseniz eğer, tropik bitkilerin kuşattığı bir vahada lapa lapa yağan karı izlemek ya da cama vuran yağmurun sesini dinlemek, kışın en keyifli anlarıdır. Son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başlayan müstakil evlerin sayısındaki artış kış bahçelerine olan ilgiyi de artırdı. Bu alanlarda keyifli vakit geçirmenin yolu, dış mekânın peyzajına gösterilen titizliğin iç mekânlarda da sürdürülmesinden geçiyor. Bahçe ambiyansının ön planda tutulması gereken kış bahçeleri, genellikle evin diğer odalarından tamamen kopuk olmamakla birlikte farklı bir dekorasyona sahip. Kışın da yaz keyfi sürmenin en iyi alternatifi olan bu bahçeleri küçük dokunuşlarla sıcak ve huzurlu vakitlerin geçirildiği alanlara çevirmek mümkün.
İyi dekore edilmeli
Yüksek iç mimar Rengin Işıksalan, iyi dekore edilmeyen kış bahçelerinin dört direk üzerine kurulmuş sıradan bir odanın ötesine geçemeyeceğini söylüyor. Doğru atmosferi yakalamanın ayrıntıda gizli olduğunu belirten Işıksalan, bu mekânlarda rahatlığın ön planda tutulması gerektiğini ve konforun şık dekorasyon unsurları ile desteklenmesinin önemine dikkat çekiyor. Kış bahçelerinde tercihlere göre klasik ya da modern dekorasyon çözümleri üretilebileceğini belirten Işıksalan, bu tercih sırasında evin diğer odalarının da gözetilmesi gerektiğini vurguluyor. Klasik dekorasyona sahip bir evde modern mobilyalarla bezeli bir kış bahçesinin uyum sağlayamayacağını söyleyen Işıksalan, aynı şekilde modern mimarinin ön planda olduğu mekânlarda da ağır ve klasik objelerin sakil bir görüntü vereceğini ifade ediyor.
Mobilyada ahşap ve bambu
Kış bahçelerine yazı anımsatacak mobilya ve aksesuarlar kullanılmasını tavsiye eden Işıksalan, ahşap ve bambu mobilyaların kış bahçelerine ayrı bir hava kattığına inanıyor. Doğru mobilyanın doğru tekstil ürünleriyle desteklenmesinin önemine dikkat çeken Işıksalan, yastık ve minderlerde de çiçek desenli kumaşların kullanılmasını ve pembe, fuşya, mavi ya da yeşil renklerin ön planda tutulmasını tavsiye ediyor. Hasır objelerinde kış bahçeleri için tamamlayıcı bir öğe olabileceğini belirten Işıksalan, hasırın kendi renginin yanı sıra çok farklı renklere boyanarak da kullanılabileceğini dile getiriyor.
Işıksalan, kış bahçelerinde ön planda tropikal bitkilerin kullanılmasının daha doğru olacağına inanıyor. Tavanı ve etrafı camlarla kaplı bir bahçede oluşturulacak yeşil alanların bahçe atmosferi yaratmada büyük katkısı olacağını söyleyen Işıksalan, pitos, kentia ve sardunyanın kış bahçeleri için en uygun bitkiler olduğunu dile getiriyor. Işıksalan, beyaz bir kafes içinde beslenecek bir kuşun da bu bahçelere sıcak ve samimi bir hava katabileceğini belirtiyor.
Yazın da kullanışlı
Yazın tadını çıkaran kişilerin kışın kapalı yerlerde kalmakta zorluk çektiğini söyleyen Işıksalan, her ne kadar adı kış bahçesi de olsa, bu alanların yazları da hayatı kolaylaştıran mekânlar olduğunu belirtiyor. Bahçenin bir bölümünde ufak bir mutfak oluşturulabileceğini, ayrıca kapılar açıldığı taktirde bu bahçelerinin yine keyifli mekanlar olarak işlevsel olabileceğinin altını çiziyor. Özellikle yazlık bölgelerde insanların zamanının büyük bir bölümünü bahçede geçirdiğine dikkat çeken Işıksalan, kış bahçelerinin insanların evin içine girmeden günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri işlevsellikte olmasının önemli olduğunu vurguluyor.
Ev, insanların kalesidir
Melih Işıksalan ise evin rahatlığının kış bahçelerine taşınmasını ama bunu yaparken bahçe atmosferinin deforme edilmemesi gerektiğini söylüyor. Işıksalan aksi takdirde bu bahçelerin evin salonu gibi kalabileceğini ve gerçek amaca hizmet edemeyeceğine dikkat çekiyor. “Ev, insanların kalesidir” diyen Melih Işıksalan, en üzgün ya da en mutlu olduğumuz anlarda, hasta ve yorgunken eve gitme ihtiyacı hissettiğimizi, bu nedenle dekorasyon tercihlerinde müşterilerin isteklerinin ön planda tuttuklarını ifade ediyor. Dekorasyona başlamadan önce müşterilerinin neyi sevmediklerini öğrenmeye çalıştıklarını söyleyen Işıksalan, “İnsanların ne sevdiğini anlamak kolay, önemli olan neyi sevmediklerini bilmek” diyor. Işıksalan, ortak kararlar ışığında yapılan dekorasyonla insanın en sevmediği objelerin bile sevilen tasarımların parçası olabileceğini belirtiyor. Kış bahçesi fikrinin seralardan doğduğunu dile getiren Işıksalan, “Seralarda yeşilin içinde oturmak için kenara bir sandalye konuldu ve sonra çiçeklerin sayısı azalıp bunların yerini mobilyalar aldı ve bu şekilde kış bahçeleri ve limonluk denilen yerler oluştu” diye konuşuyor. Annesi ve babası gibi iç mimari ile ilgilenen Selin Işıksalan ise Mimar Sinan Üniversitesi’nde eğitimine devam ediyor. Selin Işıksalan, kış bahçelerinin şehir hayatının yorgunluklarının ardından iyi bir dinlenme mekânı olduğunu söylüyor.
Çeşme’ye hazır çözümler
Işıksalan çifti yakın zamanda Çesme’de bir mağaza açmayı planlıyor. Bahçe mobilyalarının ağırlıkta olacağı mağazanın amacı, dekorasyona yeterli bütçe ve zaman ayıramayanlar için hazır çözümler üretmek. Bu tarz mağazaların az olduğunu ifade eden çift, herkesin iç mimarla çalışacak yeterli bütçeye sahip olamadığını söylüyor. Isıksalan çifti, mağazada iç mimarlarla çalışma ayrıcalığına sahip olamayanlar için çözümler üretmeyi planlıyor.
Gülistan Alagöz
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.