Arup tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan Konak-Kemeraltı ve Çevresi Aydınlatma Masterplanı, Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği’nin (LUCI) düzenlediği ‘Şehirler ve Aydınlatma Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü.
Arup’un İzmir’in Konak-Kemeraltı semti için geliştirdiği Aydınlatma Master Planı, “Cities&Lighting Awards”ın bu yılki kazananı oldu. Kentsel aydınlatma konusunda uluslararası bir şehirler ağı olan Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği’nin (LUCI) 20. yıl dönümünü kutlayan ödül töreni 21 Ekim 2022’de Güney Kore’nin Busan şehrinde gerçekleşti.
Şehirler ve yerel yönetimler için tasarlanan LUCI Şehirler ve Aydınlatma Ödülleri, kentsel aydınlatmanın çok disiplinli doğasını yansıtan, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma üzerinde olumlu bir etki gösteren kentsel aydınlatma projelerini ödüllendiriyor. İki yılda bir düzenlenen törende kazanan projeler, uluslararası şehrin sürdürülebilirliğini ve genel yaşam kalitesini iyileştiren kentsel aydınlatma müdahalelerini sergiliyor.
“Işıkla Diyalog” kurmak isteyen Konak-Kemeraltı aydınlatma kentsel tasarım konsepti, Arup’un Aydınlatma Tasarım Ekibi tarafından, sürdürülebilirliğin genellikle daha az gündemde olan sosyal yönünü vurgulamak için bütünsel bir bakış açısı benimseyerek geliştirildi. Plan, Kemeraltı ve çevresinin canlı bir tarihi şehir merkezine dönüştürülmesinde temel bir adım sunuyor.
“Dünyadaki çocuk odaklı ilk aydınlatma planı”
Konak-Kemeraltı Aydınlatma Master Planı, tipik olarak kırılgan bir kullanıcı grubu olan çocukların günlük kentsel yaşama katılımını kutlamak ve müdahaleye eğlenceli bir katman eklemek için tasarlanmıştır. Arup’un tasarım konseptinde aydınlatma, yalnızca teknik bir konu değil, aynı zamanda günümüzde şehirlerin karşı karşıya olduğu en acil sosyal sorunlardan bazılarının ele alınmasına katkıda bulunabilen kentsel dönüşümün aktif bir katalizördür.
Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 8500 yıllık bir Akdeniz liman kenti olan İzmir’in tarih boyunca doğu ile batı arasında bir köprü olduğunu ve günümüzde de farklı kültürleri barındırdığını vurgulayarak şunları söyledi: “İzmir, İpek Yolu üzerinde önemli bir şehir olarak sadece kıtaları değil, ticaret yoluyla kültürleri de birbirine bağlamıştır. Şimdi de farklı kültürlere ev sahipliği yapan İzmir, bir arada yaşamanın harika bir örneğini, geçmişin farklı lezzetlerini, nefes kesici antik ve doğal alanları sunuyor. Zengin kültürel mirası ile Kemeraltı
bölgesinin, tarihi liman şehri İzmir’in stratejik ve nazım planlarında önemli bir yeri bulunuyor. Kemeraltı Aydınlatma Master Planı ve pilot uygulama projeleri bu vizyonun en başarılı çıktıları arasındadır. Bu proje, tarihi kent merkezinde enerji tasarrufu sağlamakta, karbon salınımını azaltmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.” Soyer, konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin amaçlarını ve önceliklerini tam anlamıyla anladığı için Arup’a teşekkür etti.
Arup’un Türkiye’deki Aydınlatma Tasarım Ekibi’nin Lideri Şebnem Gemalmaz da, İzmir’in Konak-Kemeraltı Bölgesi’nin ticari ve konut alanlarıyla her zaman kozmopolit bir merkez olduğuna dikkat çekerek “Kemeraltı Bölgesi, Suriyeli ve Afrikalı mültecilere, çeşitli uzak bölgelerden gelen Türk ailelere ve haklarından mahrum bırakılmış diğer yerel topluluklara ev sahipliği yapan çok kültürlü güçlü bir topluluğa ve dinamik bir sosyal dokuya sahip. Çocuklar için oyun dili dışında yaygın olarak konuşulan bir dil olmadığından, sokaklar gündüzleri çocuklar için oyun alanı, kadınlar ve diğer sakinler için toplanma noktalarıdır.” diye konuştu.
Işık, sokakları güvenli ve rahat oyun alanlarına dönüştürmede temel bir faktördür. Kemeraltı Aydınlatma Master Planı, bu farklı gruplardan oluşan toplulukta ışık aracılığıyla diyalog yaratarak mahalle için ayrı bir kimlik ve aidiyet duygusu oluşturuyor ve çocukların kamusal alanlarda daha çok oyun oynamasını sağlıyor.
Tasarım konsepti, sosyal dayanıklılık ve katılımın ötesinde, geleneksel ışık kaynaklarını LED’lerle değiştirerek ve otomatik akıllı kontrol sistemi kullanarak %50’den fazla enerji tasarrufu ve karbon emisyonlarını yarıya indirerek çevresel sürdürülebilirlik cephesinde de katkı sağlıyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.