Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Cem Selvi, gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okumak bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmenin yanlışlığına dikkat çekti.
Kudret Göz İstanbul’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Cem Selvi, gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okuma, yazı yazma, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmenin, göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağı bulanık görmeye neden olabildiğini, bu durumun “yalancı miyop” olarak adlandırıldığını bildirdi. Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, gençlerde sıklıkla rastlanmasına rağmen fazla bilinmeyen bir göz hastalığı olan yalancı miyop hakkında bilgi verdi.
SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR AMA İYİ BİLİNMİYOR
Hemen herkes tarafından miyop, hipermetrop ve astigmat hastalıklarının tanındığını ve kimi zaman birbirine karıştırılsa da her birinin görme bozukluğu olduğunun iyi bilindiğini aktaran Selvi, sıklıkla görülmekle beraber çoğu kişinin yabancı olduğu yalancı miyopun ise gözlerin odaklanma yeteneğini sağlayan siliyer kasların spazmına bağlı olarak uzağı görememe problemi olduğunu bildirdi. Selvi, siliyer kasların gözün herhangi bir mesafede net görüş sağlamak için göz merceğinin bombeliğini değiştirerek tıpkı fotoğraf makinesinin objektifi gibi odaklanmasını sağladığını kaydetti.
BULANIK GÖRÜRSÜNÜZ
Kısa mesafeli görüş gerektiren durumlarda odaklanmak için göz kaslarının kasıldığına işaret eden Selvi, “Gözleri dinlendirmeden uzun süreli kitap okumak, yazı yazmak, bilgisayar, tablet ve artık hepimizin cebinde olan akıllı telefonlarla uzun vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir. Biz bu durumu yalancı miyop olarak adlandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
MİGRENLE KARIŞTILABİLİYOR
Cem Selvi, yalancı miyopa, teknolojinin, bilgisayar, ellerden düşmeyen tablet ve akıllı telefonların yoğun olarak kullanılmasının etkisiyle özellikle gençlerde sıklıkla rastlandığını, bununla birlikte ofiste bilgisayar başında çalışan muhasebeci, grafiker, bankacı ve benzeri meslek gruplarının da risk altında olduğunu belirtti. Yalancı miyopun, bulanık görmenin yanı sıra göz ağrısı, göz yorgunluğu, ışığa karşı aşırı duyarlılık (fotofobi), baş ağrısı ve görme keskinliğinde değişkenlik gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Selvi, “Ortaya çıkan şikayetler migrenle karıştırılmasına yol açabilir. Bazen üst boyuna, üst boyundan da omuzlara kadar yayılacak şiddetli baş ağrılarının görülmesine neden olur.” ifadesini kullandı. Selvi, yalancı miyopun, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres sonucu ortaya çıktığını, bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, göz içi iltihaplarının da bu hastalığa neden olabildiğini bildirdi.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Selvi, yalancı miyopa karşı günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin de, “Telefon, tablet, gazete, kitap gibi yakın odaklı işlerde 50 santimetre veya kol mesafesini koruyun. Kitabı oturarak okumak mesafemizi korumamızı sağlar. Yatar pozisyonda, uzanarak kitap okumamaya dikkat edin. Bilgisayar ve tablet gibi ortamlarda film veya dizi izlemek yerine televizyona aktararak izlemeyi tercih edin. Ayrıca her saat başı 5-10 dakika uzağa bakarak gözü dinlendirmek önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
TEPE
YABAN MERSİNİ RAHATLATIYOR ANNEYİ
Bebek sahibi olmak her kadının hayalidir. Ancak bu hayal ne yazık ki doğum sonrası depresyonu beraberinde getirebilir. Birçok kadının lohusalık döneminde hüzün ve kaygı hissedip ruh halinin bozulduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumun bazen kendiliğinden geçtiğini bazen de yıllarca sürdüğünü belirtiyor. Geçmeyen lohusalık dönemi depresyonuna karşı uzmanlar yaban mersinini öneriyor. Uzmanlar, “Yaban mersini beynin mutluluk hormonlarını koruyarak doğum sonrası annenin depresyona girmesini engeller. Günde bir avuç bu meyveden yiyenler rahatlayıp sakinleşir” diye konuşuyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.