Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel:
“2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini bekliyoruz”
Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının 55’incisi, ‘Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci; İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler’ başlığı altında online olarak gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasında enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısının dünya genelinde yayıldığını aktaran Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, piyasalarda ve tüm sektörlerde rasyonel zemine geçiş için öncelikle güven ortamının sağlanması açısından beklentinin çok yüksek olduğunu ifade etti.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 55’inci kez düzenlenen‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı, Demirdöküm ve İzocam’ın katkılarıyla 28 Eylül 2023 Perşembe günü Zoomüzerinden online olarak gerçekleştirildi. Açılışını Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın yaptığı toplantı; inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. ‘Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci; İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler’ başlığı altında gerçekleşen toplantıda, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, sektöre ilişkin beklentilerini paylaştı.
“Enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısı tüm dünyaya yayılmış durumda”
Toplantının açılış konuşmasında piyasalarda ve tüm sektörlerde rasyonel zemine geçiş için öncelikle güven ortamının sağlanması açısından beklentinin çok yüksek olduğuna değinerek sözlerine başlayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, 6 Şubat depremleri ve seçim sonrası ekonomide kur, faiz, enflasyon, maliyet, fiyat ve rekabet gibi unsurların etkilerinden bahsetti. Enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hakim olduğuna dikkat çeken FerdiErdoğan finansal problemlerin de gözlemlendiğine vurgu yaptı. Ferdi Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Geçtiğimiz aylarda IMF 5 risk açıkladı. Açıklamada en başta küresel enflasyon yer alırken, küresel jeografik gelişmeler ve bunların sorunları, Çin’in dünya ekonomisini etkileyen performansı, finansal kaynaklara ulaşım ve bunun getirdiği maliyet birbirini takip etti ve tüm bunlara bloklaşma eklendi. Diğer taraftan OECD son yayımladığı raporda 4 öneri ve 4 uyarıda bulundu. Bu raporlarda da ilk sırada enflasyon yer aldı. Ardından düşük büyüme gelirken, Merkez Bankalarının sıkı para politikalarının ülkelerde yaşattığı finansal kaynaklara ulaşım ve bunun maliyeti gündeme geldi. Takiben küresel istihdama odaklanıldı. Biz de toplantımızda bütün bunların ışığında küresel ekonomi, dünyadaki gelişmeleri ve sonrasında ülkemizdeki durumu değerlendireceğiz.”
“Enflasyondaki düşüş beklentisi 2024’te inşaat malzemesi ihracatını artıracak”
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel sunumunda dünya ekonomisindeki sıkı para politikaları ve ihracat pazarlarında inşaat sektörü ve malzeme talebindeki gelişmelere değindi. Dr. Can Fuat Gürlesel, ayrıca Türkiye ekonomisinde rasyonel zemine geri dönüş, enflasyonla mücadele hedefleri ile inşaat sektörü ve malzeme sanayisi için yakın dönem öngörülerini paylaştı. 2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini beklediklerini söyleyen Dr. Can Fuat Gürlesel, “Türkiye’nin en çok malzeme ihraç ettiği pazarların başında gelen ABD ve Avrupa, 2023 yılında enflasyonla mücadele etmekte zorlandı. Bu da Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatına olumsuz yansıdı. Gelinen noktada 2023’ün ilk 8 aylık verilerine baktığımızda, yıllık inşaat malzemeleri ihracatı 30 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Ancak özellikle 2024’ün ikinci çeyreği itibarıyla hem ABD hem de Avrupa’da enflasyonun düşme beklentisi, Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatına olumlu yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.
“Yurt dışından kaynak girişi ile deprem bölgesindeki faaliyetler hızlanacak”
Orta Vadeli Program hedeflerinin işlere etkisi açısından öne çıkan verilere değinen Dr. Can Fuat Gürlesel “Orta Vadeli Programda özellikle inşaat sektörüne yönelik bir başlık yer almasa da Afet ve Risk Yönetimi başlığı altında yapılacak 23 adet madde yer alıyor. Eskiden OVP’ler sosyal konut gibi başlıklardan oluşuyordu. Ama yeni OVP tamamen afet ve risk yönetimine odaklanmış durumda” dedi ve sunumunu, inşaat sektörüne yönelik beklentilere yer vererek şu ifadelerle sonlandırdı “Eğer yurt dışından kaynak girişi sağlanabilirse deprem bölgesindeki faaliyetler ve kentsel dönüşüm faaliyetleri hızlanacaktır. Yerel seçimlere yaklaşırken yerel yönetimlerin de hızlanacağını düşünüyoruz. Özel sektör de şimdiden yapı izinlerini almaya yönelebilir. Deprem riski taşıyan bölgelerde ise dönüşüm hedeflerinin kamu düzenlemelerine bağlı olarak hareketli kalacağını ve hareketlenmenin daha da artacağını bekliyoruz.”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.