24 yaşındaki iç mimar Berkay Kumaş, Trabzon Maçka’da dedesinden kalan taş evi, restore ederek görenleri hayran bıraktı. Kumaş, tertemiz yayla havasındaki bu yeri hayallerindeki ev olarak tanımlıyor.
Yayla evinin hikayesi 1990’lı yılların başlarına kadar dayanıyor. Öncesinde Rumlar tarafından kullanıldığı söylense de, ‘bu bilgiyi teyit edemiyoruz’ diyor Berkay Kumaş. Yayla evinin kullanım amacı, büyüklerinin o zamanlar hayvancılık yapmasıymış.
Yaylaların özellikle yaz aylarında, bol su, ot ve serin havası sebebiyle tercih edildiğine değinen Kumaş, “Kışın ise soğuk, karlı ve yem açısından verimsiz olduğu için tercih edilmiyordu. Bu nedenlerden yola çıkarak genel olarak eski yayla evlerinin lüks değil zaruri olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
100 seneden fazla ayakta kalan taş evin ne gibi teknik özellikleri olduğunu sorduğumuz iç mimar Berkay Kumaş, günümüz evleriyle kıyaslandığında oldukça şaşırtıcı bir farka sahip olduğundan söz ediyor. Evin güvenliğini artırmak ve ısı geçirgenliğini düşürmek amacıyla yaklaşık iki sıra taş ile çerçevelenen evin en ilginç yanlarından biri de 70 santimetrelik bir duvar kalınlığına sahip olması.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.