Ak-Kim’in kuruluş yıldönümünde Genel Müdür Onur Kipri, 300 milyon dolarlık yatırım hedefi açıkladı. Bünyesine kattığı şirketlerle beraber bin 500’ü aşkın ürünün Ak-Kim’de üretildiğini anlatan Kipri, “2023’e geldiğimizde cirosunu 750 milyon dolara yükseltmiş bir Ak-Kim için çalışıyoruz” dedi.
Akkök Holding kuruluşlarından Ak-Kim’in Genel Müdürü Onur Kipri şirketin 40. kuruluş yıldönümünde, 2023 yılına kadar 300 milyon dolarlık yatırım müjdesi verdi. Kipri’nin 40. yıl kutlamaları kapsamında düzenlediği basın buluşmasına Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök de katıldı.
“Cari açığın yüzde 2’sini kapatmayı hedefliyoruz”
2017 yılının, hem Ak-Kim hem de Akkök Grubu için çok önemli bir yıl olduğunu söyleyen Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, 2023 yılında Türkiye’nin cari açığının yüzde 2’sini Akkök Holding olarak kapatmayı hedeflediklerini ifade etti. Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök ise, Ak-Kim’in sadece ürün değil dünyaya know-how ihraç ettiğini söyledi. Dinçkök, “Akkök Holding olarak önceliğimiz sürdürülebilir büyüme ve karlılık yaratarak; ülkemize ve paydaşlarımıza değer katmak” dedi.
Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, 2023 yılında sektörün bir numaralı oyuncusu olmayı hedeflediklerini söyleyerek, “2023’e geldiğimizde Ak-Kim’i 750 milyon dolar cirolu bir şirket konumuna getirmek istiyoruz. 40 yıldır organik ve inorganik büyümesini sağlıklı şekilde sürdüren Ak-Kim, yeni şirket satın alma fırsatlarını da değerlendirecek. Gizem Frit’in ardından bu yıl Alman Dinox’u satın aldık. Var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Sektör 300 bin kişiye istihdam yaratıyor
Türkiye’de kimya sanayinin 300 bin kişiyi istihdam ettiğinin altını çizen Kipri sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rakam imalat sanayindeki toplam istihdamın yüzde 9’u kadardır. Aileleri ile baktığımızda 1 milyon 200 bin kişi doğrudan bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Dolaylı istihdamla birlikte kimya sanayi, ülke için önemli bir iş kapısıdır. Ancak sektörün önemli sorunları da var. Hammaddede yurt dışına bağımlılık, kimyanın en çok dış ticaret açığı veren ikinci sektör olmasına yol açıyor.
Türkiye’de 25-30 milyar dolarlık bir kimya üretimi var. 14 milyar dolarlık ihracata karşın, sektör 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor yani sektörün cari açığı 25 milyar dolar mertebesinde. Tüketim arttıkça kimyasal ihtiyacının da artacağı, 2023 ve sonrasında cari açığın, eğer önlem alınmazsa, 50 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmekte. Bu cari açığı kapatabilmek için de sektörümüzün katma değeri yüksek performans kimyasallarına, Ar-Ge ve inovasyona ve petrokimya ürünlerine odaklanması gerekiyor”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.