Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Zeytinburnu’nda çökerek, 2 kişinin ölümüne neden olan binanın ardından İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde önceki gün belediye başkanlarının katılımıyla, ‘Kentsel dönüşüm’ konulu bir toplantıda konuştu.
İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinip riskli binalar hakkında bilgi veren Özhaseki, kenti güçlü bir göç dalgasının vurduğunu, hazırlıksız olunması ve planlamanın geç oluşturulması gibi nedenlerin yapılaşma konusunda, İstanbul’u mevcut noktaya taşıdığını anlattı.
İstanbul’daki 19 ilçede 48 alanın riskli ilan edildiğini, bu alanların toplam büyüklüğünün 13 milyon metrekare olduğunu bildiren Özhaseki, “Riskli olarak 50 bin civarında bir yapıdan bahsedebiliyoruz, bağımsız birim olarak bakıldığında bu da 250 bin konut ediyor. Bütün bu çalışmaların hepsi 1 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor” diye konuştu.
İstanbul’daki bu yapılaşma durumunun karşısında deprem gibi bir gerçeğin de bulunduğunu ifade eden Özhaseki; “Raporlara baktığımız zaman, doğrusu ürkmemek elde değil… Gölcük depreminden de bugüne kadar 17 yıl geçmiş, her gün de risk artıyor. Bir başka özellik, bütün bu depremlerin 7 şiddetinde olması. Bilim adamları, büyük bir ihtimalle 2030 yılına kadar 4 ayrı fay hattından İstanbul’da deprem beklendiğini söylüyorlar ve hepsinin de ortak kanaati, 2030’a kadar, her an olabilir, şiddeti de 7 civarında bekleniyor” açıklamalarını yaptı.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.