Sağlıklı yaşam alanları oluşturabilmek için ihtiyaç duyulan sıcaklık ve nem değerleri, birbiri ile doğrudan ilişkili. Sıcaklık artıkça havanın taşıyabileceği maksimum su buharı miktarı da artıyor. Soğuyan hava koşulları nedeni ile yaşam alanlarında ihtiyaç duyulan ısı ve daha az doğal havalandırma, ortam nemini ciddi oranda artırıyor. Kış aylarında düşük atmosfer basıncı ve sıcaklık sebebiyle, ısıtılan yaşam alanlarında bulunan nem, yüksek sıcaklık ve basınç etkisi ile iç mekandan dış ortama doğru akıyor. Bu hava akımı özellikle yalıtımsız binalarda taşınan ısı ve yoğuşmanın sebep olduğu küf oluşumu ile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Nemli, havalandırılmayan, karanlık yerlerde gelişebilen küflerden kaynaklanan tanecikler hava akımı ile yayılıyor. Bu küf taneciklerinin ihtiyaç duyacakları yaşam ortamı ise yalıtımsız duvarları ile yaşam alanlarımız. Yalıtımsız duvarlarda, düşük sıcaklıklar ve düşük nem taşıma kapasitesi nedeni ile ortamda bulunan su buharı, duvar içinde ve yüzeyinde yoğuşmaya başlıyor. Duvar yapı malzemesinin yoğuşan suyu emmesi sonucunda zararlı organizmaların üreyebileceği bir ortam oluşuyor.
Maksimum ısı yalıtımı sağlayan sistemler üreten Baumit, çocuklarda kış aylarında sıklıkla yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları ile alerjik reaksiyonların engellenebileceğini belirtiyor. Yaşam alanlarının ideal sıcaklık olan +20-22 derecede ve yüzde 30-60 bağıl nemde tutulmasını tavsiye ediyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.